Menu

1. Alasan seperti “Saya mengubah fikiran saya”, “Saya tidak mahu ia lagi”, “Warna adalah berbeza daripada laman web”, tidak akan dianggap sebagai alasan yang sah untuk bayaran balik atau pertukaran.

2. Barang-barang yang rosak, yang ditanda atau diubah tidak boleh diterima dan akan dihantar balik kepada pelanggan.

3. Produk yang dijual dengan harga diskaun dan jualan murah tidak layak untuk bayaran balik atau pertukaran.

4. Anda boleh menukar  saiz lain jika saiz tidak sesuai tertakluk kepada ketersediaan stok kami. Segala kos penghantaran akan ditanggung oleh pelanggan.

5. Adalah menjadi tanggungjawab anda untuk memastikan item sampai kepada kami. Kami mencadangkan agar anda menghantar bungkusan anda menggunakan pos berdaftar dengan nombor penjejakan supaya anda boleh menjejaki bungkusan anda. Kos penghantaran untuk pengembalian item tidak boleh dikembalikan dan akan ditanggung oleh anda.

6. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau maklum balas lain, sila e-mel kami di stamfoc@gmail.com.

7. Waktu bekerja kami adalah 9am – 6pm setiap hari dan 9am – 3pm pada hari Sabtu. E-mel dihantar di luar waktu ini akan dijawab pada pagi hari bekerja berikutnya.

*** Kami mempunyai hak untuk membuat pindaan kepada polisi ini tanpa sebarang notis. Sila hubungi kami jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai pulangan atau pertukaran.

X